Wat is een Schade Verzekering Inzittenden (SVI)?

Gepost op: 4 mei, 2020

Een Schade Verzekering voor Inzittende (SVI)

Als je een auto hebt, ben je verplicht deze te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (wa). Je kan ook kiezen voor een allrisk verzekering als je ook schade aan je eigen auto wil verzekeren. Deze verzekeringen (wa en allrisk) geven dekking voor schade die met jouw auto wordt aangericht en waarvoor je aansprakelijk bent. Onder “schade” valt ook de (letsel-) schade die eventueel ontstaat bij inzittenden van jouw auto. Schade van de bestuurder van de auto wordt daarentegen niet vergoed op basis van de wa- en allrisk verzekering. Bij de meeste verzekeraars kan je dit risico wel aanvullend verzekeren. Het gaat dan om een Schade Verzekering Inzittenden (SVI).

Na een ongeval dekt de SVI de eventuele schade van en aan alle inzittenden van de verzekerde auto, dus ook die van de bestuurder. Dit geldt zowel voor de zaakschade als voor letselschade, waarbij dan wordt uitgegaan van de werkelijk geleden schade. Dit is het verschil met de vaak afgesloten ongevallenverzekering, waarbij (vaak alleen bij invaliditeit of overlijden) een vast bedrag wordt uitgekeerd gerelateerd aan het bedrag dat je bij het afsluiten met de verzekeraar hebt afgesproken.

Een voorbeeld : “Strop voor de BOB”

Vier vrienden uit Schagen gaan in januari naar de Vrienden van Amstel. Er wordt geloot wie die avond de BOB zal zijn, zodat de vrienden weer veilig naar huis zullen kunnen gaan. Na een geslaagde avond wordt de thuisreis aanvaard met BOB achter het stuur en zijn uitgelaten vrienden als passagiers.
Het weer is in de loop van de avond verslechterd en de weg is door aanvriezing plaatselijk glad. Zo kan het gebeuren dat In een bocht BOB de macht over het stuur verliest. De auto tolt in het rond en komt terecht op de verkeerde weghelft. De nietsvermoedende tegenligger kan de auto niet meer ontwijken. Een frontale botsing is het gevolg. Beide auto’s raken beschadigd en alle inzittenden van de beide auto’s raken ernstig gewond.

BOB is aansprakelijk

Ondanks dat BOB niet te hard reed en zeker niet had gedronken, moet hij toch aansprakelijk worden gehouden voor het ontstaan van dit ongeval. Hij had immers de auto niet onder controle. Omdat de auto waarin BOB reed allrisk is verzekerd, wordt niet alleen de autoschade van de tegenligger vergoed, maar ook die van de auto waarin BOB reed. Maar ook de persoonlijk (letsel)schade van alle inzittenden van de 2 auto’s wordt in behandeling genomen. Ook de letselschade van de eigen aar van de auto. Hij is immers schuldloos aan het ontstaan van het ongeval, omdat hij passagier in zijn eigen auto was.

Pech voor BOB

BOB is ernstig gewond geraakt. Maar hij heeft pech. Als veroorzaker van het ongeval kan hij zijn schade op niemand verhalen. Hij blijft met lege handen staan, terwijl zijn vrienden wel al hun aantoonbare schade, materieel en immaterieel, vergoed zullen krijgen. Dit voelt onrechtvaardig, want dit had iedereen kunnen overkomen en nu heeft hij deze pech omdat hij door loting BOB was geworden. Helaas is dit wel de realiteit.
Dit had voor BOB anders kunnen aflopen, als bij de autoverzekering ook een SVI was afgesloten. Op deze verzekering had BOB dan een beroep kunnen doen. Zijn persoonlijke schade was dan ook verzekerd geweest, in plaats van dat hij als enige met zijn schade blijft zitten.

Check

Jij als autorijder moet jezelf afvragen of je niet een SVI zou willen afsluiten. Je kan daarmee echt veel ellende voorkomen, mocht je een ongeval veroorzaken waarvoor je aansprakelijk bent. Het kan overigens ook gaan om een eenzijdig ongeval, zonder dat iemand anders erbij betrokken is. Hoe dan ook, als je in een dergelijke situatie letselschade oploopt, kan je dan een beroep doen op je eigen SVI. Hoe geruststellend is dat, terwijl het bovendien om een relatief goedkope verzekering gaat.

Juist omdat het om een relatief goedkope verzekering gaat, weten mensen vaak niet dat zij deze hebben afgesloten bij hun autoverzekering. Check dus vooral of dit wellicht zo is, in het bijzonder als je betrokken bent geweest bij een auto-ongeval en persoonlijke schade hebt opgelopen maar deze niet op een andere partij kan verhalen.

Als je een SVI wil afsluiten, informeer dan goed naar de inhoud van de verzekering. Een uitgebreide dekking, waaronder ook het recht om een belangenbehartiger in te schakelen, kan veel problemen voorkomen mocht je in de omstandigheden komen dat je een beroep op de verzekering moet doen.

Meer weten? Bel gratis naar 085 – 0861089 of vul ons contactformulier in.

Letselschade auto ongeval claimen